L’esport no només enforteix la salut del cos i de la ment, sinó que té un rol potenciador de la […]


L’esport no només enforteix la salut del cos i de la ment, sinó que té un rol potenciador de la qualitat de vida de les persones en ser una poderosa eina de cohesió social, autoestima i motivació. En aquest sentit, l’esport adaptat es converteix en un element clau per a la inclusió de les persones amb discapacitat, oferint-los la possibilitat de gaudir dels beneficis del moviment físic en un entorn igualitari i accessible.

Beneficis de l’esport adaptat

L’esport adaptat aporta una sèrie de beneficis importants per a les persones amb discapacitat, tant a nivell físic com psicològic:

 • Millora de la condició física i la salut en general: L’esport adaptat contribueix a enfortir els músculs i ossos, millorar la resistència cardiovascular, la coordinació i l’equilibri, i reduir el risc de malalties cròniques.
 • Augment de l’autoestima i la confiança en un mateix: La participació en activitats esportives adaptades pot ajudar a les persones amb discapacitat a desenvolupar una imatge més positiva d’elles mateixes i a augmentar la seva confiança en les seves pròpies capacitats.
 • Desenvolupament de habilitats socials i de treball en equip: L’esport adaptat ofereix un espai per a la interacció social i el treball en equip, fomentant la cooperació, la comunicació i el respecte mutu.
 • Promoció de la independència i l’autonomia personal: La pràctica de l’esport adaptat pot contribuir a que les persones amb discapacitat guanyin independència i autonomia en la seva vida quotidiana.
 • Oportunitat per a competir i divertir-se en un entorn inclusiu: L’esport adaptat permet a les persones amb discapacitat competir i divertir-se en un entorn igualitari amb persones de la mateixa condició i amb persones sense discapacitat.

10 exemples d’esports adaptats més practicats al món

 1. Atletisme

  L’atletisme adaptat inclou una gran varietat de disciplines, com ara curses, salts, llançaments i proves combinades. Les adaptacions poden incloure l’ús de pròtesis, ortesis, cadires de rodes o guies per a persones amb discapacitat visual.

 2. Ciclisme

  El ciclisme adaptat es pot practicar en bicicleta adaptada, en tàndem o en tricicle. Hi ha diferents categories de competició segons el tipus de discapacitat.

 3. Equitació

  L’equitació adaptada és una activitat que pot ser practicada per persones amb discapacitat física o intel·lectual. Els beneficis de l’equitació adaptada inclouen la millora de la postura, l’equilibri, la coordinació i la força muscular.

 4. Dança

  La dança adaptada és una forma d’expressió artística que pot ser practicada per persones amb qualsevol tipus de discapacitat. Hi ha una gran varietat d’estils de dansa adaptada, des de la dansa clàssica fins al hip-hop.

 5. Bàsquet

  El bàsquet adaptat es pot jugar en cadira de rodes o amb altres adaptacions segons el tipus de discapacitat. El joc se segueix les mateixes regles bàsiques que el bàsquet convencional, però amb algunes modificacions per a garantir la igualtat d’oportunitats.

 6. Natació

  La natació és un esport ideal per a persones amb discapacitat, ja que no requereix càrrega articular i és un bon exercici per a tot el cos. Hi ha diferents categories de competició segons el tipus de discapacitat.

 7. Rem

  El rem adaptat es pot practicar en bot individual o bé en format equip amb altres remers. Les categories es divideixen segons el tipus i grau de discapacitat, existint embarcacions adaptades amb rems fixes o amb configuracions per a remers amb mobilitat reduïda en les extremitats inferiors. A més, s’utilitzen sistemes de fixació per tronc i cames per garantir l’estabilitat del remer durant la pala.

 8. Esquí

  L’esquí adaptat es pot practicar en diverses modalitats, com ara l’esquí alpí, l’esquí nòrdic i el snowboard. Hi ha diferents categories de competició segons el tipus de discapacitat.

 9. Tennis

  El tennis adaptat es pot jugar en cadira de rodes o amb altres adaptacions segons el tipus de discapacitat. El joc se segueix les mateixes regles bàsiques que el tennis convencional, però amb algunes modificacions per a garantir la igualtat d’oportunitats.

 10. Boccia

  La boccia és un esport adaptat similar a la petanca, que es pot jugar per persones amb discapacitat física severa. L’objectiu del joc és llançar boles de cuir cap a una bola blanca més petita, intentant apropar-les el màxim possible.

Descobreix els projectes d’esport adaptat de Capaç i Vàlida

Des de Capaç i Vàlida treballem per normalitzar la discapacitat, i reivindicar l’esport adaptat i inclusiu és una iniciativa que creiem rellevant per visibilitzar la diversitat. Des de l’Associació, participem en l’organització de Curses d’Infants Inclusives per a que els infants puguin trobar un espai on les diferències són celebrades! Creiem que l’esport és un dret de tots i totes, i que tothom ha de tenir la possibilitat de gaudir dels seus beneficis, independentment de les seves capacitats. T’animem a conèixer els nostres projectes i a participar en els pròxims!